2

Eledone cirrhosa (Lamarck, 1798)

Temporada

Talla mínima de captura

Art de pesca

Receptes

Nom comú:

pop blanc (CA) / pulpo blanco (ES) / poulpe blanc (FR) / moscardino (IT) / horned octopus (EN)

Característiques principals:

mol·lusc cefalòpode; cos musculós i flexible caracteritzat per un mantell ample i arrodonit cobert amb grànuls. Posseeix vuit braços (octòpode) dotats de ventoses que es disposen en una sola fila a cada braç, a diferència del pop comú (Octopus vulgaris) on hi ha 2 files de ventoses. La coloració varia des de groguenca a taronja vermellosa o vermella marronosa, segons on viu; la part ventral és blanquinosa. Se sol confondre amb altres espècies de la família, sobretot amb el pop mesquer (Eledone moschata).

Distribució:

comú a la Mediterrània occidental i en part del oriental; a l'Atlàntic oriental, des d'Islandia a Marroc.

Hàbitat:

espècie bentònica entre 10 i 770 m de profunditat, sobretot entre 60 i 150 m.

Ecologia:

viu camuflat sobre fons fangosos i sorrencs i és capaç de realitzar migracions per reproduir-se. S'alimenta de crustacis, mol·luscs (inclòs canibalisme) i peixos. Els juvenils passen per una fase planctònica.

Longitud màxima:

mantell de 16 cm (femelles) i 11 cm (mascles).

Reproducció:

de març a agost.

Qualitat alimentària:

carn menys saborosa que el pop comú; té un alt contingut proteic i baix en greixos. També és rica en vitamines (B12, B3, B6 i E) i minerals (iode, seleni, calci i sodi). Els "popets", molt apreciats a Catalunya, són individus juvenils d'aquesta espècie.

Llista Vermella UICN:

espècie no avaluada (NE) (The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3).