2

Citharus linguatula (Linnaeus, 1758)

Temporada

Talla mínima de captura

Art de pesca

Receptes

Nom comú:

palaia (CA) / solleta (ES) / feuille (FR) / linguattola (IT) / spotted flounder (EN)

Característiques principals:

cos pla de forma ovalada i completament cobert d'escates bastant grans; cap allargat i punxegut amb els dos ulls a la banda esquerra, separats per una prominència òssia, amb l'ull superior lleugerament més avançat que l'inferior. Boca terminal, gran, amb la mandíbula inferior prominent. Es distingeix fàcilment dels galls (Lepidorhombus spp.) pel dibuix de forma romboïdal de les escates i pel color gris clar o groguenca al costat esquerre, amb dues taques fosques sobre els marges superior i inferior del peduncle caudal. El costat dret és de color blanc, no pigmentat.

Distribució:

comú a tota la Mediterrània, a excepció de la mar Negra; a l’Atlàntic oriental, des de Portugal. a Angola.

Hàbitat:

espècie bentònica fins als 450 m de profunditat, generalment fins als 200 m.

Ecologia:

viu sobre fons sorrencs i fangosos, en els quals és capaç de camuflar-se per caçar les seves preses favorites: peixos i petits crustacis.

Longitud màxima:

30 cm; comú entre 10 i 20 cm.

Reproducció:

poc coneguda.

Qualitat alimentària:

peix blanc de baix contingut calòric, molt sovint afegit a les dietes baixes en calories. Posseeix una quantitat important de sals minerals (especialment sodi, fòsfor, potassi i seleni) i vitamines A, B, D, E, que ajuden a enfortir el cos i regulen el metabolisme. Per la seva fàcil digestió és particularment adequat per a l'alimentació dels nens.

Llista Vermella UICN:

espècie no avaluada (NE) (The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3).