32

Oblada melanura (Linnaeus, 1758)

Temporada

Talla mínima de captura

Art de pesca

Nom comú:

oblada (CA) / oblada (ES) / oblade (FR) / occhiata (IT) / saddled seabream (EN)

Característiques principals:

cos ovalat, prim i poc comprimit. El cap és curt amb boca obliqua i ulls grans i escates que cobreixen les galtes. Posseeix una sola aleta dorsal mentre que les pectorals són grans i lleugerament falcades. La coloració és, en general, grisenca platejada, amb la regió ventral blanquinosa i una característica taca gran, vorejada de blanc, sobre el peduncle caudal.

Distribució:

comú a tota la Mediterrània i rara en el Mar Negre; a l'Atlàntic oriental, des del golf de Biscaia fins a Angola, incloent Madeira, Canàries i Cap Verd.

Hàbitat:

espècie demersal fins als 40 m de profunditat

Ecologia:

espècie gregària, viu en aigües litorals sobre fons rocosos i prades de Posidònia. La seva alimentació és omnívora (algues, mol·luscs i crustacis). A vegades s'alimenta de petits animals del fons del mar i fins de residus orgànics.

Longitud màxima:

30 cm, comuna de 15 a 20 cm.

Reproducció:

d’abril a juny.

Qualitat alimentària:

peix blanc; la seva carn és apreciada i conté una gran quantitat de proteïnes i al mateix temps un baix contingut en greix. En la seva composició compta amb la presència de minerals importants, incloent ferro, calci, magnesi, zinc, potassi i coure.

Llista Vermella UICN:

preocupació menor (LC) (The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3).