2

Illex coindetii (Vérany, 1839)

Temporada

Talla mínima de captura

Art de pesca

Nom comú:

canana, canana vera (CA) / pota, pota voladora, volador (ES) / encornet rouge (FR) / totano, totanetto (IT) / broadtail short-finned squid (EN)

Característiques principals:

mol·lusc cefalòpode; cos robust, allargat, amb 8 braços i 2 tentacles (decàpode) més llargs equipats amb ventoses. Es diferencia del calamar perquè té les aletes molt més petites (35% de la longitud del mantell) i unides a la cua. És de color vermellós, més fosc a la part posterior. Pot camuflar-se en el mitjà amb gran facilitat per evitar els seus depredadors per la presència en la pell de cèl·lules particulars (cromatòfors).

Distribució:

comú a tota la Mediterrània i en ambdues costes de l'Atlàntic: a la part oriental, des del mar del Nord fins al golf de Guinea; a la part occidental, a Florida i tot el Carib, des golf de Mèxic fins a Veneçuela.

Hàbitat:

espècie pelàgica i nerítica, entre la superfície fins als 800 m de profunditat, excepcionalment fins als 2500 m; generalment entre 100 i 400 m.

Ecologia:

realitza migracions verticals diàries, puja al llarg de la columna d'aigua i en la superfície durant la nit i baixa a les profunditats durant el dia. També sembla ser capaç de realitzar migracions horitzontals, apropant-se a la costa a l'estiu ia les aigües profundes durant els mesos d'hivern.

Longitud màxima:

27 cm (femelles) - 20 cm (mascles); comú entre 15 i 22 cm.

Reproducció:

tot l'any, amb un pic a la primavera i un altre a la tardor.

Qualitat alimentària:

és considerat el parent pobre del calamar comú (Loligo vulgaris) amb el qual, al costat de Todaropsis, se sol confondre. La seva carn és molt rica en proteïnes, àcids grassos Omega-3 i minerals com el sodi, fòsfor, potassi, magnesi i vitamina A. És molt saborós però no té la dolçor típica del calamar fresc, fins i tot pot resultar menys tendre al paladar. No cal exagerar menjant-ne en grans quantitats, ja que també conté una bona dosi de colesterol.

Llista Vermella UICN:

preocupació menor (LC) (The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3).